Western Europe

Sheffield Last Day

Sheffield –> Manchester Airport Tiada ucapan selain bersyukur kerana dapat sampai di sini dan di pertemukan dengan insan2 yang berhati mulia sepanjang saya di 7 negara ni terutama Didee n Huda n of cos student² yg blajo kat sini..Banyak pengalaman dan pengajaran yang saya perolehi sepanjang perjalanan ini..Walaupun ada pengalaman pahit tp semua tu Allah …

Sheffield Last Day Read More »

Sheffield City

Univ. of Sheffield -> City Centre Bismillahirahmanirahim  Sedikit sejarah tentang Sheffield, di anggap sebagai ‘kampung terbesar di Britain’. Hakikatnya Sheffield adalah bandar kelima terbesar di UK. Terletak dalam lembah Sungai Don, bandar Sheffield berhampiran pertemuan lima sungai dan ia dibangunkan di atas lereng bukit. Sebahagian besar kawasan Sheffield masih diliputi tumbuhan hijau. Dikatakan mengalami krisis …

Sheffield City Read More »

Overnight At The Airport

Sheffiled UK Bismillahirahmanirahim Jam 4 alarm bunyi, so bangun bersiap ambil wuduk dan solat subuh dalam multi faith prayer room td Subuh kat sini kul 3.30am camtu.. then kul 5 gerak ke First TransPennine, Manchester Airport railway station, tiket saya kul 5.55am, tempahan awal sebulan camtu..sementara tunggu tren sampai saya breakfast nasi goreng lebih semalam …

Overnight At The Airport Read More »

48 Hours in Brussels

Belgium City Centre Belgium terkenal dengan coklatnya dan kain-kain lace. Merupakan negara asal-nya french fries dan waffle. Seafood (mussels) juga sangat popular. Terdapat satu lorong yang penuh dengan restoran seafood yang menggiurkan. Macam menarik sahaja melihat mussels dimakan bersama french fries. Sebuah negara yang biasa-biasa sahaja dari segi pemandangan dan keindahan. Hebatnya Belgium mungkin kerana …

48 Hours in Brussels Read More »

4 hrs Walking In The National Park

Zuid-Kennemerland Park ->Damrak Menikmati dan pengalaman alam semula jadi yang paling indah di Randstad: National Park Zuid-Kennemerland. National park ini terletak di tengah-tengah kawasan metropolitan, antara Haarlem dan Zandvoort, dan 45 minit dari Amsterdam.

Canals of Amsterdam

Amsterdam Central Terletak berdekatan dengan Amsterdam Central, iaitu stesen keretapi utama di Amsterdam, hanya perlu berjalan lebih kurang 300-400 meter untuk sampai ke sini. Damrak merupakan jalan utama dari Amsterdam Central ke Dam Square, suatu ketika dulu Damrak adalah sebuah canal, tapi kini telah ditimbus dan dijadikan jalan raya dan juga laluan untuk tram.

Holland’s Keukenhof Gardens

Berlin –> Amsterdam Bismillahirahmanirahim Bila masuk musim bunga di bumi Eropah ni, maybe kebanyakkan mereka akan tertumpu untuk terjah Amsterdam! Kat mana lagi sebab kat sini kebanyakkan manusia dari seluruh dunia akan datang nak tengok T.U.L.I.P.S! Keukenhof terletak di sebuah pekan kecik yang bernama Lisse. Tak jauh dari Amsterdam, ibukota bagi Holland yang berada di dalam …

Holland’s Keukenhof Gardens Read More »

Just Move On

Potsdam –> Charlie Checkpoint Berlin Bismillahirahmanirahim Potsdam ialah ibu negara dan bandar terbesar negeri persekutuan German Brandenburg. Dari bandar Berlin dalam 45 minit jer. Potsdam adalah tempat tinggal raja-raja Prusia dan Kaiser (Maharaja/Caesar) German, sehingga tahun 1918. Seni bina dan landskap Potsdam bertujuan sebagai untuk mengingatkan penduduknya pentingnya hubungan mereka dengan alam semula jadi. Di …

Just Move On Read More »

Largest City of Germany

Tour Berlin ( History ) Bismillahirahmanirahim Berlin adalah ibu negara Germany dan ianya sebuah kota metropolitan yang teratur dan jauh daripada hiruk pikuk jalan raya, jem dan kesesakan kenderaan. Dan pengangkutan awam adalah sangat efisien serta harga tiket daily ticket adalah berpatutan dan cover banyak tempat. Disini juga bandar yang multiracial. Dari sini anda boleh rancang ke …

Largest City of Germany Read More »